Uszka wigilijne z grzybami

Zapach borowików w całym domu…. U mnie uszka zaczynają znikać jeszcze przed Wigilią, dlatego lepiej przygotować większą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? 😉
Składniki:
(na ok. 100 uszek)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka soli
- ciepła woda
Farsz:
- 20 g suszonych borowików
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Borowiki sparzyć (można lekko podgotować) i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami do czasu, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i sól. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy w kratkę. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Zewnętrzne rogi zlepiamy.
Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność 😉
Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Miłego lepienia!