Banany w cieście francuskim

Pieczone bananyDeser, który zaserwował mi pewnego wieczoru mój chłopak. Dla kogoś, kto tak jak ja, uwielbia banany to po prostu rewelacja. A samo przygotowanie –  szybkie i banalnie proste.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

 

Składniki:

  • banany – ile dusza zapragnie
  • ciasto francuskie*
  • cynamon
  • sos czekoladowy (lub tabliczka czekolady)

 

Przygotowanie:

Bananowe zawijasyBanany obrać ze skórki i obsypać cynamonem. Ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i owinąć nimi banany. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż ciasto będzie złocisto brązowe. Podawać polane sosem czekoladowym. Można zamiast sosu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podlewając odrobiną mleka.

 

*Ciasto francuskie – można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej 😉

Tagi:

2 Komentarze