Banany w cieście francuskim
Deser, który zaserwował mi pewnego wieczoru mój chłopak. Dla kogoś, kto tak jak ja, uwielbia banany to po prostu rewelacja. A samo przygotowanie – szybkie i banalnie proste.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- banany – ile dusza zapragnie
- ciasto francuskie*
- cynamon
- sos czekoladowy (lub tabliczka czekolady)
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i obsypać cynamonem. Ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i owinąć nimi banany. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż ciasto będzie złocisto brązowe. Podawać polane sosem czekoladowym. Można zamiast sosu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podlewając odrobiną mleka.
*Ciasto francuskie – można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej 😉
2 Komentarze
Mmmm już rok minął, a ja wciąż pamiętam ten zapach i smak 😉
Koniecznie musimy to nadrobić! 🙂