Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach
Wesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale warto – walczymy z monotonią zwykłego kotleta 😉
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
/na 2 osoby/
- 2 filety z kurczaka
- 2-4 plastry żółtego sera
2-4 plastry wędliny – chodzi o to, by miała ciemny kolor (np. salami, pieczenie) - kilka małych pieczarek
- olej
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie 'prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta, następnie kładziemy ser żółty i wędlinę. Zwijamy całość w roladkę. Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić sobie z plastrami najbardziej z brzegów, dlatego warto nabić je do środka szaszłyka, by inne elementy „trzymały” go po bokach. Z jednej roladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry 🙂 Szaszłyk smażymy chwilę na patelni z jednej i drugiej strony… i gotowe 🙂 Można również upiec szaszłyki w piekarniku.
Fajnie smakuje z sosem pieczarkowym 🙂
Smacznego!
http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/filet-z-kurczaka-w-zakreconych-szaszlykach/