Koperty z jabłkami

koperty z jabłkamiByliśmy kiedyś u Betki i zachwyciły nas jej ciasteczka z jabłkami! Koniecznie chciałam mieć ten przepis więc odstałam go sms’em. Po zmianie telefonu zapomniałam o nim na jakiś czas, aż do wtorku w tamtym tygodniu. Odkopałam stary telefon, wydobyłam przepis i są! Mają tylko jedną wadę… momentalnie znikają! 😉

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

 

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ l. śmietany
  • 1 kostka masła
  • 80 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek (może być więcej)
  • cynamon
  • cukier brązowy

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wyłożyć mąkę, śmietanę, masło, rozdrobnione drożdże, 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne.
Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia.
kopertyJabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę. Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 15 – 20 min, aż będą złocisto brązowe. Nie mogą się nie udać!

Smacznego!

 

*Papier do wypieków – ja używam takiego, który jest już natłuszczony, więc nie trzeba go smarować (ma brązowy kolor).
przed pieczeniem

Tagi:

3 Komentarzy

  1. Bodo

    Jestem pewien,że szybciej u mie znikają są rewelka do disiaj robiłem już pięć razy 🙂