Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym
Delikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance. Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie pasuje do sosu. Danie na piątkowy obiad, ale nie tylko. Powinniśmy jeść ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu! 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
/na 2 osoby/
- 2 filety z pangi lub mintaja
- 200 ml śmietany do zup i sosów 18%
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- bazylia, oregano, pieprz, sól
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ziemniaki
- surówka z gotowanych buraczków
Przygotowanie:
Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy zamoczyć rybę w sosie przed przygotowaniem. Następnie rybę podsmażamy chwilę na patelni z obu stron – jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy bez dodatku tłuszczu, aż ryba zacznie trochę mięknąć. Wtedy zalewamy sosem i dusimy aż cała ryba będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe 🙂 Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami, które pięknie kolorystycznie dopełniają danie 🙂
Smacznego!
2 Komentarze
Od niedawna jestem zakochana w rybach, zatem dzięki za inspirację!;-)
Ja polecam jeszcze łososia w sosie śmietanowo-koperkowym 🙂 Pychotka!