Tęczowe muffinki
Tęczowe muffinki to eksperyment, który był wynikiem euforii w czasie początków mojej przygody z barwnikami spożywczymi. Fantastycznie nadają się na dziecięce imprezy, ponieważ maluchy je uwielbiają!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oleju
- Barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku.
Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie, aż ciasto będzie sięgać 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min.*
*Doświadczenie nauczyło mnie, że najlepiej sprawdzać wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się itp. I czasem niby w tej samej temperaturze ciasto jest upieczone w różnym czasie. Jak sprawdzić wykałaczką? Należy wbić ją w środek muffinki i jak będzie sucha na końcu to znaczy, że ciasto jest upieczone.
h3