Masa marshmallows – drobne dekoracje
Kwiatuszki, liście i inne drobne dekoracje… do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe)
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- pianki marshmallows
- odrobina wody
- cukier puder
- barwniki spożywcze
Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukru pudru.
Przygotowanie:
Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Podlewamy odrobiną wody i stale pilnujemy, bo się nie przypaliły. Rozpuszczona pianka, to lepka masa. Jeśli chcemy zabarwić masę, to w tym momencie dodajemy barwnik, a następnie wyrabiamy z cukrem pudrem, aż masa będzie przypominać plastelinę. Wtedy możemy ulepić z niej niemalże wszystko! 🙂
Motylki i inne „zaginane” dekoracje
Jeśli chcemy uformować 'zagięte’ dekoracje, takie jak motylki, wałkujemy masę jak najcieniej się da, wykrawamy dekorację i układamy na harmonijce z papieru, na której dekoracje będą wysychać aż całkowicie stwardnieją
Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukry pudru.