Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym
Długi czas 'rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste 🙂 Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 kostki drożdży
- 1’4 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- mleko, olej
Dodatki:
- sos pomidorowy/ ketchup
- 10-20 dkg pieczarek
- 20dkg żółtego sera
- 1 serek topiony
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- przyprawy
Przygotowanie:
Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i sól. Przykryć naczynie, postawić w ciepłym miejscu i poczekać aż zacznie rosnąć (im cieplej tym szybciej). Jak troszkę podrośnie, dodać do mąki i jajka. Podczas wyrabiania dolać troszkę mleka i oleju.
Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i uformować. Ja w brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca.
Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu.
Smacznego!