Sałatka kebab – gyros
Szybki kebab na mieście? Wydaje mi się, że to jeden z mniej niezdrowych fast food’ów. Bardzo lubię jego wersję sałatkową! Sprawdza się na każda okazję 🙂 Przepis można bardzo modyfikować – tak jak z klasycznym kebabem – zależy od tego, jak kto lubi składniki 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg)
- groszek z puszki
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- przyprawa kebab/gyros
Sos:
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli, pieprzu, cukru
- olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos
- 4 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka.
Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość (im więcej oleju tym gęstszy sos), dodajemy ketchup, mieszamy i sos mamy gotowy. Łączymy go z sałatką i jemy 🙂
2 Komentarze
Pingback: Bułka pita - idealny Kebab! « Za drzwiami kuchni Za drzwiami kuchni
Kebabów nie jadam, ale w tej sałatce jestem zakochana 😀 Robię ją prawie na każdej imprezie w domu i wszyscy się zajadają 🙂