Leczo z patisonem

leczoZbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację!

Składniki:

  • 1 patison
  • 1 cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 1-2 ostre papryczki
  • garść pieczarek
  • 90g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 laski kiełbasy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka

Przygotowanie:

Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym. Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką. Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.

Smacznego!

 DSC03850

Tagi:

7 Komentarzy

  1. marion

    przepis wyglada obiecujaco, a ze za oknem jest tak zimno i pozostaje picie tylko goracej herbaty z teekanne to mam duza ochote zeby zjesc cos wiosenno-letniego. moze zamiast patisona dam zwyklego kiszonego ogorka bo wydaje mi sie ze w smaku sie zgra z reszta potrawy.

  2. kasia r

    Bardzo lubie to leczko 🙂
    ale w wersji bez patisona.
    Bloga dodaje do obserwowanych, bardzo tu ładnie.
    Zapraszam też do siebie:
    poezja-smakow.blogspot.com