Muffinki czekoladowo – korzenne
Zapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca 😉
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g margaryny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki cynamonu
- łyżka przyprawy korzennej do piernika
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 12%
Przygotowanie:
Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników.
Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut.
Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! 🙂
Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! 😉
Smacznego!