Galaretki drobiowe z kurczaka
Drobiowe galaretki, najlepiej z kurczaka, są jedną z tradycyjnych potraw na polskich stołach. W mojej rodzinie są od kiedy pamiętam 😉 Polecam zarówno na co dzień, jak i od święta! Można przygotować je co najmniej dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieć więcej czasu przed przybyciem gości 😉
Składniki:
(na ok 20 galaretek)
- 1 kurczak (ok 1.5 kg)
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- pieprz czarny ziarnisty
- sól, maggi
- 10 łyżeczek żelatyny
- ewentualnie konserwowy groszek lub kukurydza
- 20 plastikowych kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków)
- ocet do podania
Przygotowanie:
Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki, dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu. Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak dobrze się ugotował, potrzeba minimum jednej godziny.
W międzyczasie przygotowujemy kubeczki: kiedy marchewka w rosole jest już ugotowana, wyciągamy ją i kroimy na plasterki. W każdym kubeczku na dnie układamy marchewkę i świeże listki natki pietruszki. Można wrzucić także kilka ziaren konserwowego groszku i/lub kukurydzy – będzie bardziej kolorowo 🙂
Kiedy kurczak jest już ugotowany tak, że mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym rozpuszczamy w gorącym rosole. Zalewamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy już będą zimne, należy włożyć je do lodówki.
Żeby łatwo wyciągnąć galaretki z pojemniczków, należy obkroić je dookoła wąskim nożem. Przygotować do podania pojemniczek z octem.
Smacznego!
1 Komentarz
Takie galaretki często gościły u mnie w rodzinnym domu
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl