Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki
Obowi膮zkowa聽na Wielkanocnym stole! Polecam szczeg贸lnie wszystkim wielbicielom kr贸wek 馃槈 Ciasto nadaje si臋 r贸wnie偶 idealnie do wypieku muffinek.
Sk艂adniki:
- 100 g mas艂a
- 1 puszka聽聽masy kajmakowej聽(400 g)
- 5jajek
- 4聽艂y偶ki cukru
- sok z 1 cytryny
- 180 g m膮ki pszennej
- 100 g m膮ki ziemniaczanej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 艂y偶ki 艣mietany 30%
- gar艣膰 migda艂owych wi贸rk贸w do dekoracji
Przygotowanie:
3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpu艣ci膰 razem z mas艂em. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋, nast臋pnie dodawa膰 cukier, 偶贸艂tka (po jednym) i sok z cytryny. Do powsta艂ej masy wlewa膰 stopniowo mas臋 kajmakow膮 nadal ubijaj膮c. Na ko艅cu wsypa膰 obie m膮ki z proszkiem do pieczenia i miesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Ciasto prze艂o偶y膰 do blaszki wysmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 tart膮. No chyba, 偶e u偶ywacie formy silikonowej – tej nie trzeba nat艂uszcza膰. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min.
Pozosta艂y kajmak (ok 100 g) lekko podgrza膰 ze 艣mietank膮, do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Tak powsta艂ym sosem udekorowa膰 babk臋 i posypa膰 migda艂ami.
Smacznego!