Sa艂atka jarzynowa
Tradycyjna sa艂atka jarzynowa, obecna na polskich sto艂ach od lat. Prosta w przygotowaniu, tania i zdrowa – same zalety 馃檪 Polecam!
Sk艂adniki:
- 1 kg marchwi
- 0.5 kg pietruszki
- 1 ma艂y seler
- 3 og贸rki kiszone
- 1 puszka groszku konserwowego
- majonez
- s贸l, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, pietruszk臋 i selera dok艂adnie umy膰 i ugotowa膰. Ugotowane warzywa odcedzi膰 i wystudzi膰. Kiedy b臋d膮 ju偶 ch艂odne, obra膰 i pokroi膰 w plasterki o grubo艣ci 0.5 cm, a nast臋pnie w kostk臋, najlepiej za pomoc膮 k贸艂eczka do krojenia warzyw.
W kostk臋 pokroi膰 r贸wnie偶 og贸rki, groszek odcedzi膰.
Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 z dodatkiem majonezu. Przyprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku.
Smacznego!