Krewetki w sosie pomarańczowym
Idealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki. Miód, imbir i słodkie pomarańcze, przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować.
A krewetki? Podobno afrodyzjak 😉
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- 10-12 krewetek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- imbir, pieprz, kolendra
- 50g mąki ziemniaczanej
- oliwa
Grzanki:
- bagietka
- przyprawa do masła
- masło lub margaryna kanapkowa
Przygotowanie:
Aby przygotować marynatę, należy wycisnąć sok z pomarańczy, rozpuścić w nim miód, przyprawić imbirem, kolendrą i pieprzem. Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos. Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje.
Przekąskę można podawać z grzankami. Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące.
Smacznego!