Krem maślany do dekoracji

piłkarskieKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości 🙂

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 kopiate szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • ewentualnie: łyżeczka olejku śmietankowego, lub waniliowego

Przygotowanie:

Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy z miękkim masłem i resztą składników, aż do uzyskania kremowej „białej” masy. Może to trochę potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło.

Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu, jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję, dzięki czemu możemy ładnie wyrównać powierzchnię tortu i  masa będzie się ładnie układać, bez żadnych „wybojów” 😉

Masę można barwić na różne kolorki. Ja używam barwników spożywczych w proszku.
I tu ważna uwaga: Jeśli korzystamy z barwników w proszku to trzeba je najpierw  rozpuścić w wodzie – wystarczy kropla – ponieważ jeśli dodamy barwnik w wersji proszkowanej, po prostu nie połączy się z kremem.

Powodzenia w dekorowaniu!

motylkowe

Tagi:

1 Komentarz