Bułka pita – idealny Kebab!
Sałatkę już mamy – teraz czas na bułki! Byłam niesamowicie zaskoczona jak proste jest ich domowe wykonanie. Ciepłe, chrupiące, wypełnione świeżymi warzywami i kurczakiem – super gratka dla wielbicieli kebabów 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
Wnętrze:
- kapusta pekińska
- kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros
- pomidor
- kukurydza
- sos
- lub Sałatka kebab
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól, olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut.
Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros.