Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem
Czekoladowa rozkosz z kwaśną, wiśniową nutą! Istny raj dla podniebienia – zwłaszcza, kiedy podajemy je na ciepło. Przygotujemy je nawet w 30 min… znikną niestety zdecydowanie szybciej 😉
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
na 8-10 muffinów
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- woda mineralna
- konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy jajka po jednym stale miksując, następnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewamy troszkę wody mineralnej.
Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut.
Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa 🙂
Smacznego!