Ziemniaki pieczone w przyprawach – niemal jak z ogniska
Pyszna alternatywa dla frytek nasiąkniętych tłuszczem! Odpowiednio mocno upieczone w mundurkach ziemniaki smakują prawie tak ja te, pieczone w ognisku. Polecam zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielny posiłek.
Brązowa chrupiąca skórka i gorący, miękki miąższ w środku – rewelacja! 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- kilka ziemniaków
- kilka łyżek oleju
- przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Chcemy upiec ziemniaki w mundurkach, więc musimy bardzo dokładnie umyć ich skórkę. Kroimy ziemniaki w ćwiartki i gotujemy. Gdy zaczną robić się miękkie, odcedzamy i układamy skórką do dołu na blaszce (można ją wyłożyć folią aluminiową). Delikatnie polewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawą.
Piec w temperaturze 200 stopni do czasu, aż będą przypieczone na brązowo i osiągniemy pożądany rezultat.
1 Komentarz
pieczone są najlepsze 🙂 a próbowaliście w takiej postaci
http://mieszak.pl/9391
pozdrawiam
Adrian