Leczo z patisonem
Zbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację!
Składniki:
- 1 patison
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 1-2 ostre papryczki
- garść pieczarek
- 90g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 3 laski kiełbasy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka
Przygotowanie:
Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym. Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką. Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.
Smacznego!
7 Komentarzy
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Wygląda przesmacznie! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
przepis wyglada obiecujaco, a ze za oknem jest tak zimno i pozostaje picie tylko goracej herbaty z teekanne to mam duza ochote zeby zjesc cos wiosenno-letniego. moze zamiast patisona dam zwyklego kiszonego ogorka bo wydaje mi sie ze w smaku sie zgra z reszta potrawy.
Bardzo lubie to leczko 🙂
ale w wersji bez patisona.
Bloga dodaje do obserwowanych, bardzo tu ładnie.
Zapraszam też do siebie:
poezja-smakow.blogspot.com
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki