Kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieścieUwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest bardzo wdzięcznym tematem, niekoniecznie na słodko. Kurczak w cieście to chyba mój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem. Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie!


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

 

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 filet z kurczaka (pojedynczy)
  • ciasto francuskie*
  • 10dkg pieczarek
  • 4 plastry żółtego sera
  • odrobina masła
  • /ewentualnie białko/

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić 1/3 ciasta (całego ciasta wystarcza na 6 porcji). dzielenie ciasta francuskiegoMamy dwa prostokąty ciasta – trzeba je delikatnie naciągnąć na szerokość. Jest dość elastyczne, więc można je znacznie rozciągnąć, trzeba tylko uważać, by się nie potargało. Na środku ciasta kładziemy jeden plaster kurczaka, na nim ½ pieczarek i jeden plaster żółtego sera, następnie drugi plaster kurczaka i znów ser żółty. Można posypać ulubioną przyprawą. Wystające po bokach ciasto nacinamy w pasy o szerokości ok. 1 cm (całość wygląda wtedy jak pająk). Paski ciasta zakładamy w jodełkę lub swoją własną kompozycję tak, by przykrywało kurczaka (nie musi pokrywać go bardzo dokładnie w całości). Można posmarować ciasto od góry białkiem, wtedy będzie błyszczeć.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 min (do pół godz.). Ciasto powinno być dobrze zarumienione. Idealnie smakuje z sałatką z sałaty lodowej i świeżych warzyw.

Smacznego!

 

 

*Można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej 😉

 Kurczak w cieście francuskim

Tagi:

2 Komentarze

  1. ewu

    Przetestowałam dziś wersję z indykiem – też super 🙂 muszę jednak jeszcze popracować nad tym wzorkiem ciastowym na wierzchu bo u mnie była to inwencja twórcza ;P