Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię
Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam!
Składniki:
- 4 duże buraki
- 3 l wody
- kostka rosołowa
- łyżka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- sól
- ocet
- cukier
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Od razu dodać również 2 łyżki octu. Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
1 Komentarz
Pingback: Uszka wigilijne z grzybami - Za drzwiami kuchni