Pierogi z kapustą i grzybami

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka soli
- ciepła woda
Farsz
- 10 g suszonych borowików
- 200 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy
- łyżeczka majeranku
- łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem.
Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.
Ciasto:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i sól. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła i lepimy pierożki 🙂 Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność 😉
Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku.
Smacznego!