Pączki z marmoladą – łatwy przepis
- Kategoria: Ciasteczka, Desery, Inne
- Napisane przez Agnieszka
- Link
Za dwa dni Tłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy 😉
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 2.5 łyżki oleju
- kieliszek wódki lub spirytusu
- 1 l oleju do smażenia
- słoiczek marmolady (najlepiej z różą 🙂 )
Przygotowanie:
Do miski wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko, szczyptę soli, alkohol, 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na grubość 1 – 2 centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone wykładać na papier, by odsączyły się z tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂