Rolada serowo – drobiowa

Kolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżki mąki
  • 350 g żółtego sera

Nadzienie:

  • 2 – 3  pojedyncze filety z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Przygotowanie:

Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez, pieprz, mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane 😉
Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min.

Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min.

Smacznego!

Rolada

Tagi: