Rolada serowo – drobiowa
Kolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- 1,5 łyżki mąki
- 350 g żółtego sera
Nadzienie:
- 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej
Przygotowanie:
Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez, pieprz, mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane 😉
Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min.
Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min.
Smacznego!