Kokosowa babka Wielkanocna

Przepis, kt贸ry zawsze wychodzi 馃槈 Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu!

Sk艂adniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • 0.5 szklanki m膮ki ziemniaczanej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 0.25 szklanki oleju
  • 100 g wi贸rk贸w kokosowych
  • opcjonalnie ma艂a garstka p艂atk贸w聽migda艂owych
  • mas艂o do wysmarowania formy
  • polewa do dekoracji

Przygotowanie:

Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek i ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Stopniowo dodawa膰 cukier a po nim聽偶贸艂tka. Nast臋pnie doda膰 olej oraz wszystkie sypkie sk艂adniki, czyli m膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮, proszek do pieczenia, a na ko艅cu wi贸rki kokosowe.
Blaszan膮 form臋 dok艂adnie wysmarowa膰 rozpuszczonym mas艂em (nieocenione s膮 silikonowe p臋dzelki!) i obsypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Do tak przygotowanej formy wy艂o偶y膰 ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu a偶 do聽„suchego patyczka”.

Wystudzon膮 babk臋 mo偶na udekorowa膰 polew膮 i wi贸rkami kokosowymi.

Ciasto 聽idealnie nadaje si臋 r贸wnie偶 do wypieku muffinek!

Smacznego!Babka kokosowa

Tagi: